Traditii si superstitii de Anul Nou

- Este bine ca Anul Nou sa ne prinda cu citiva banuti in buzunar, pentruu ca ei sa se inmulteasca de-a lungul anului care vine.
- Viscul a devenit deja un simbol al sarbatorilor de iarna. El este considerat un purtator de noroc si tocmai de aceea foarte multi isi petrec clipa dintre ani sarutindu-se sub visc. La fel, traditia cere ca masa imbelsugata sa fie decorata cu crengute de visc pentru a ramane prosperi si in noul an.
- O alta superstitie este aceea ca in ultima zi din an si in prima zi din noul an nu este bine sa faci cheltuieli sau sa arunci ceva din casa (nici macar gunoiul), pentru ca, o data cu el, dai afara din casa si norocul.
- Tot legat de bani, potrivit unei alte superstitii nu trebuie sa ai nici un fel de datorie cind incepe noul an, pentru ca altfel nu vei reusi sa faci fata cheltuielilor.
- Obiceiul de a petrece zgomotos de Anul Nou, de a ride, de a cinta si dansa, de a arunca artificii si petarde este unul foarte vechi: traditia spune ca in noaptea dintre ani trebuie sa facem cit mai mult zgomot pentru a alunga spiritele rele. Unii merg mai departe si tin in buzunar o capatina de usturoi, pentru ca spiritele rele sa-i ocoleasca.
- Aduce ghinion daca agatati calendarul inainte ca noul an sa inceapa.
- Primul om care va trece pragul casei tale in prima zi din noul an va va influenta tot anul. Se spune ca persoanele blonde sau roscate aduc ghinion, in timp ce persoanele brunete aduc noroc. La fel, daca aceasta prima persoana care intra in casa ta este barbat e cu noroc, iar daca e femeie, poarta ghinion.
- Dupa cum stim cu totii, inainte de sarbatorirea noului an, este bine sa facem in asa fel incit acesta sa nu ne prinda datori. In Ajunul Anului Nou, se mai spune ca nu trebuie sa maturati, pentru ca astfel veti alunga prosperitatea. Rufele insa nu trebuie lasate murdare, ele trebuie spalate pina la venirea noului an, pentru a va feri de saracie si de mizerie.
- In Ajun, fetele nemaritate trebuie sa puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban, dimineata visindu-l pe cel cu care se vor casatori.
- La miezul noptii de Anul Nou trebuie sa deschideti usa, pentru ca anul vechi sa iasa, iar cel nou sa intre. De asemenea, un obicei pe care il practica indragostitii in aceste momente este sarutatul sub visc, pentru a fi insotiti de dragoste tot anul. Superstitiile se leaga si de pregatirea bucatelor, care nu trebuie gatite din carne de pasare, acestea scormonind si imprastiind pamintul, pentru ca astfel veti risipi norocul si bunastarea.
Lista superstitiilor ramine deschisa. Obiceiurile si superstitiile variaza de la zona la zona, unele au fost "modernizate", in timp ce altele au fost uitate sau ignorate de noile generatii. Oricum ar fi, cert este ca, in noaptea dintre ani, fiecare dintre noi ne punem o dorinta si intimpinam viitorul cu sperante mari.
Etichete: anul nou, curiozitati, obiceiuri, traditii